TEN-T: Közlekedés, áramellátás

Mottó: TEN-T - Valóságot alkotunk

Az emberek túlnyomó többsége természetesnek veszi, hogy jár a villamos, megy a HÉV, bármikor felszállhat a metróra és időben megérkezik a troli, hogy elszállítsa úticéljához. Azzal, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy ez így legyen, általában nem törődik. „Kell hozzá áram meg sín. Esetleg alagút.” – gondolja, ha gondolja, de feltűnést csak az okoz számára, ha valami nem működik.

Mi, a közel 35 éve, 1981-ben alapított TEN-T ZRt-nél azon dolgozunk, hogy könnyebbé és tartósabbá tegyük mindenki alapvető igényét a minőségi közlekedésre, segítve a környezetbarát, villanyalapú tömegközlekedés további bővülését, terjedését. Társaságunk három és fél évtizedes tapasztalattal rendelkezik és alapításától fogva a legmagasabb minőség szolgáltatását tűzte ki célul, melyet közel 15 éve, az elsők között beszerzett auditált ISO-9001-es, világszerte ismert és elismert, szabvány előírásainak megfelelően végez azóta is.

Erőfeszítéseinket több ízben is kitüntetésben, elismerésben részesítették, így például Budapest főpolgármesteri elismerésben részesültünk a Hungária körút – Könyves Kálmán körút beruházása során végzett kiemelkedő munkánkért, legutóbb pedig az OPTEN „A” kategóriás cégminősítését kaptuk meg, amely a legmagasabb minőségű és legmegbízhatóbb magyarországi cégek védjegye és garanciája.

A TEN-T alapítása óta részt vesz a magyarországi tömegközlekedés villamosításában, a tervezés területén, az építésen, karbantartáson túlmenően számos innovatív fejlesztéssel és megoldással gazdagította és gazdagítja a szakterületet, ezzel is segítve a villamos energián alapuló közlekedés fejlődését és terjedését.

Cégünk a budapesti villamos- és trolibuszhálózat fejlesztésén, továbbépítésén, karbantartásán és modernizálásán túlmenően, itthon, többek között Szegeden, Miskolcon, Debrecenben; külföldön, egyebek mellett Angliában, Svájcban, Indiában, Mexikóban, Lettországban végzett a villamos hálózatok fejlesztésével kapcsolatos munkákat.

Munkánk során szerepet vállaltunk többek között a budapesti és szegedi 1-es és 3-as villamosok bővítésében és fejlesztésében; Budapesten a 4-es és 6-os villamosok („kombínó”) bevezetésekor szükségessé vált Nagykörúti villamos vonal felújításában és átalakításában, beleértve a Margit híd rekonstrukciójában, illetve a 4-es metró építésében való részvételt. Magyarországon kívül, az utóbbi években a lettországi Riga 6-os és 11-es villamosainak, valamint trolibusz hálózatainak felújításában és bővítésében vállaltunk aktív szerepet.

Természetesen nem csak a villamos vonalak és a metró az, amire a közelmúltban is koncentráltunk: hasonlóan fontos szerepet töltött és tölt be a trolibusz hálózatok fejlesztése, bővítése és karbantartása. Jó példa ezekre a budapesti Baross téri trolibuszcsomópont kiépítése, vagy a szegedi 8-as és 10-es trolibusz felsővezeték rendszerének fejlesztése.

Több mint három évtized alatt nagyon sok minden történt. Csak az ezredfordulóig több mint 50 kilométernyi komplex villamos nyomvonalat, felsővezetéket és kapcsolódó áramellátási rendszert építettünk ki.

Az azóta eltelt másfél évtizedben pedig folytattuk, amit elkezdtünk:

Mindezek mellett komplett váltófűtés-, kapcsolószekrény-, peronberendezés- illetve trolibuszXtrolibusz valamint trolibuszXvillamos kereszteződés rendszereket telepítettünk országszerte, valamint külföldi munkálataink során.

A konkrét villamos és trolibusz rendszerek kiépítése, fejlesztése és karbantartása mellett természetesen részt vettünk kapcsolódó fejlesztésekben is, például az olyan kiszolgáló egységek modernizálásában és bővítésében, mint a nagyobb budapesti kocsiszínek zöme: Hungária, Kelenföldi, Zuglói, stb. illetve adott esetben ezekhez kapcsolódva is, köz- és térvilágítást építettünk ki több tízezer négyzetméteren.

A TEN-T minden munkában kihívást lát, a legapróbbtól a legnagyobbig, legyen az bárhol az országban vagy a világon. A nálunk dolgozó veterán mérnökök és építésügyi szakemberek alkotják cégünk gerincét, ők azok, akik magas minőségű és minősítetten magas színvonalú komplex mérnöki tervezői és kivitelezői munkájukkal, hazai és nemzetközi tapasztalatukkal, innovációs képességükkel, szakértelmükkel és a végrehajtandó feladat megvalósulásának irányában mutatott rugalmasságukkal valóban egyedivé és egyedülállóvá teszik cégünket.

Miattuk mondhatjuk ki nyugodtan, hogy ha közlekedés és áramellátás, akkor TEN-T.